Pyszna, pikantna mieszanka pełna żelaza i o niskiej zawartości tłuszczu. Jest gotowa w mniej niż pół godziny, można ją też przygotować w wolnowarze.
Składniki na zupę z marchewki i soczewicy
- 2 łyżki nasion kminku
- szczypta płatków chili
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 600g marchwi, umytej i grubo startej (nie trzeba jej obierać)
- 140g podzielonej czerwonej soczewicy
- 1l gorącego wywaru warzywnego (z kostki jest w porządku)
- 125ml mleka (aby zrobić to bez nabiału, zobacz „spróbuj” poniżej)
- jogurt i chlebek naan, do podania
Jak zrobić zupę z marchewki i soczewicy?

KROK 1
Rozgrzej duży rondel i podsmaż na sucho 2 łyżki nasion kminu rzymskiego i szczyptę płatków chili przez 1 minutę lub do momentu, gdy zaczną skakać po patelni i uwalniać swój aromat.
KROK 2
Wyciągnij łyżką około połowy i odstaw na bok. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, 600g grubo startej marchwi, 140g podzielonej czerwonej soczewicy, 1l gorącego bulionu warzywnego i 125ml mleka na patelnię i doprowadź do wrzenia.
KROK 3
Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, aż soczewica napęcznieje i zmięknie.
KROK 4
Zmiksuj zupę za pomocą blendera lub robota kuchennego do uzyskania gładkiej konsystencji (lub pozostaw ją w postaci kawałków, jeśli wolisz).
KROK 5
Dopraw do smaku i wykończ doliną zwykłego jogurtu i posypką z odłożonych przypraw. Podawaj z podgrzanymi chlebkami naan.