Oto Autentyczny Włoski Przepis na Tiramisu, włoski deser wykonany z savoiardi ladyfingers nasączonych kawą, ułożonych w warstwy i wypełnionych kremem wykonanym z mascarpone i jaj.
Tiramisu to jeden z najbardziej znanych na świecie włoskich deserów, urodzony w Treviso (urocze miasteczko w pobliżu Wenecji), pyszny i łatwy do wykonania.
Istnieje wiele odmian przepisu na tiramisu. Poniżej przedstawiamy autentyczny włoski przepis na tiramisu, ten, który robi się w niedziele, ten, który jada się, gdy przyjeżdża się do Włoch, zrobiony z jajek i serka mascarpone.
Tiramisu Składniki
- 300 g (około 30) Savoiardi Ladyfingers.
- 500 g (2 1/4 kubka) serka mascarpone
- 4 średnie jajka (około 220 g bez skorupek)
- 100 g (1/2 szklanki) granulowanego cukru
- 300 ml (1 ¼ filiżanki) kawy (lepiej espresso)
- 2 łyżki stołowe rumu lub Marsali
- niesłodzone kakao w proszku
Tiramisu instrukcja

Krok 1) – Po pierwsze, przygotuj kawę. Aby uzyskać szybką i pyszną włoską kawę, użyliśmy ekspresu do kawy. Następnie dodaj 2 łyżki Rumu lub wina Marsala.
To jest opcjonalne. Jeśli nie lubisz likierów lub robisz Tiramisu dla dzieci, nie używaj go. Twoje tiramisu będzie wspaniałe nawet bez likieru. Odstaw na bok i pozwól ostygnąć.
Krok 2) – Oddziel białka od żółtek. Odstawić żółtka i ubić białka do sztywności: dostaniecie ją, gdy białka nie będą się ruszać, gdy odwrócicie miskę.
Pamiętaj, że aby ubić białka na sztywną pianę, nie powinno być śladu po żółtku. Gdy będzie już gotowa, odstaw na bok.
Krok 3) – Teraz w misce ubij żółtka z cukrem do jasnej i gładkiej masy, 3 do 5 minut.
Krok 4) – W międzyczasie wlać serek mascarpone do miski i wyrobić go łyżką, aby był bardziej miękki. Ser mascarpone musi być doskonałej jakości, kremowy i gęsty. Gdy żółtka będą gotowe dodać serek mascarpone.
Krok 5) – Używając k-beatera o elastycznych krawędziach, powoli ubijaj krem mascarpone przez 2 do 3 minut. Teraz dodać ubitą na sztywno pianę z białek.
Krok 6) – Wymieszaj drewnianą łyżką, od dołu do góry. Mieszać powoli do uzyskania gładkiej i kremowej masy.
Krok 7) – Teraz przygotujmy warstwy z ladyfingers i kremu mascarpone. Możecie zrobić 2 lub więcej warstw, w zależności od szerokości i głębokości waszej patelni.
Zanurzyć szybko (1 lub 2 sekundy) ladyfingers w kawie. Następnie ułóż ladyfingers w zapiekance według własnego upodobania.
WAŻNE. Pierniczki nie powinny nasiąknąć zbyt dużą ilością kawy, w przeciwnym razie tiramisu będzie zbyt bogate w kawę i rzadkie.
Krok 8) – Ułożyć je tak, aby pokryły dno zapiekanki. Następnie na ladyfingersach rozprowadzić krem mascarpone.
Krok 9) – Dodać kolejną warstwę ladyfingers, a następnie zwieńczyć większą ilością kremu mascarpone. Jeśli robicie ostatnią warstwę, obficie posmarujcie kremem mascarpone.
Krok 10) – Na koniec posypać kakao w proszku. Można nawet dodać wiórki ciemnej czekolady, jeśli ktoś lubi.
Pozostawić do odpoczynku 3 godziny w lodówce przed podaniem. Jeszcze lepiej, jeśli przygotujecie tiramisu dzień wcześniej, pozwalając mu odpocząć przez noc.