Jeśli chcesz przygotować kremowy i cudowny makaron bez nabiału, wypróbuj nasz wegański przepis na makaron. Przygotowany z prostych składników, takich jak ziemniaki, marchewka i drożdże odżywcze.
Przez całe moje życie lubiłem makaron z serem. A teraz jest to również makaron bez sera. Jeśli z jakiegokolwiek powodu unikasz nabiału, ten przepis zmieni krajobraz twoich cotygodniowych obiadów. Przygotowuje się go na kuchence w ciągu 30 minut i spełnia wszystkie wymagania.
Przy takim samym nakładzie pracy, jaki trzeba włożyć w przygotowanie makaronu od podstaw, możesz zrobić pyszny, pełen smaku wegański makaron i ser w kuchence, używając składników ze spiżarni i zdrowych, rozpoznawalnych produktów. Po latach majsterkowania udało mi się doprowadzić ten przepis do takiego stanu, że moja córka – zagorzała nieweganka i dumna koneserka makaronu z serem – przyjmuje go z radosnym zapałem.
Sekret kremowego sosu
Co sprawia, że ten wegański makaron z serem jest tak dobry? Ziemniaki. I kilka innych rzeczy, ale to właśnie ziemniaki sprawiają, że ten przepis wznosi się na wyższy poziom mac and cheese.
Smak serowy bez sera
Aby uzyskać klasyczny smak makaronu i sera z pieca, musisz sięgnąć do arsenału wegańskich wzmacniaczy smaku. Każdy z nich jest dostępny w większości sklepów spożywczych. Łącząc je w umiejętny sposób, tworzysz od podstaw swój własny, wykwintny, sztuczny ser.
- Drożdże odżywcze: Płatki drożdży odżywczych, nazywane w wielu kręgach „nooch”, nie są aktywnymi drożdżami do pieczenia. To nieaktywne, odwodnione płatki, których drożdżowy charakter przywodzi na myśl serowy aromat i smak. Niewielka ilość drożdży jest bardzo przydatna; ja wolę ograniczyć się do 1/4 szklanki.
- Miso: Nadaje się każdy rodzaj pasty miso. Dodaje ona sosom głębi, którą opisałbym jako „instant yum”.
- Ocet jabłkowy: Niewielka ilość kwaśnego smaku pomaga przeciąć kremowe bogactwo sosu.
- Olej: Nerkowce dodają trochę tłuszczu, który jest ważny dla konsystencji sosu. Jednak dodanie jednej łyżki oliwy bardzo pomaga w nadaniu temu sosowi smaku makaronu z serem, a nie tylko ugotowanego makaronu z puree ziemniaczanym. Możesz użyć dowolnego łagodnego oleju, który lubisz.
- Kurkuma dla koloru: Ponieważ jemy oczami, sos, który nie jest upiornie blady, jest bardziej zachęcający wizualnie i nastawia nasz mózg na serowy posiłek już przed pierwszym kęsem. Aby uzyskać ten ważny pomarańczowy kolor, ugotuj marchewkę, a następnie dodaj do niej szczyptę głęboko żółtej mielonej kurkumy.
Zrób to po swojemu
Ten makaron z serem z łatwością może funkcjonować samodzielnie, ale rzadko kiedy robię makaron z serem bez dodatków. Oto kilka kombinacji, które uwielbiam.
- Cajun: Dodaj do sosu przyprawę Cajun. Większość rodzajów ze sklepu ma mnóstwo soli, więc pomiń lub zmniejsz odpowiednio ilość miso.
- Nacho: Dodaj do sosu 1 małą (4 uncje) puszkę zielonych chili pokrojonych w kostkę, 1/2 łyżeczki chili w proszku i 1/2 łyżeczki kminku. Umieść 1 filiżankę mrożonych ziaren kukurydzy na dnie durszlaka i odcedź nad nimi makaron. Następnie dodaj 1 (15-uncjową) puszkę odsączonej i opłukanej czarnej fasoli do gorącego, ugotowanego makaronu w kroku 5.
- Brokuły: W połowie gotowania makaronu dodaj do 1 funta świeżych brokułów oraz obrane i posiekane łodygi.
- Chilimac: Po odcedzeniu makaronu, dodaj do garnka garść wegańskiego chili. Dodaj sos i gotuj, ciągle mieszając, na średnim ogniu, aż się podgrzeje. Następnie dodaj gorący, odcedzony makaron.
- Groszek: To danie jest podstawą w moim domu, kiedy nasze szafki są puste. Dodaj do 2 szklanek mrożonego groszku do durszlaka i odcedź gorący makaron. Następnie dodaj go z powrotem do garnka i kontynuuj przepis.
Składniki
- 1/2 szklanki surowych nerkowców
- 1 filiżanka wrzącej wody
- 2 średnie ziemniaki, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 średnia marchew, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 szklanka wody
- Sól do wody na makaron
- 1/4 szklanki płatków drożdżowych
- 1 łyżka stołowa miso
- 1 łyżka neutralnego oleju lub łagodnej oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/8 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 kg makaronu
Jak zrobić wegański Mac and Cheese?

- Umieść nerkowce w małej żaroodpornej misce i zalej je 1 szklanką wrzącej wody. Odstaw na bok.
- Umieść pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę w średnim rondlu. Dodaj 1 szklankę wody lub tyle, by ledwo przykryć warzywa. Przykryj i doprowadź do wrzenia na średnio-wysokim ogniu. Po zagotowaniu, zmniejsz ogień, aby utrzymać obfity ogień i gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną, czyli około 10 minut.
- Przelej ziemniaki, marchewki i płyn z gotowania do słoika blendera. Dodaj nerkowce i 1/4 szklanki wody z ich moczenia, a także drożdże odżywcze, miso, olej, ocet, czosnek w proszku, kurkumę i cayenne. Ucieraj do uzyskania kremowej konsystencji, przez około 1 minutę. Jeśli sos wydaje się zbyt gęsty, dodaj trochę więcej wody z moczenia nerkowców.
- Wstaw duży garnek z osoloną wodą do gotowania na dużym ogniu. Dodaj makaron do gotującej się wody i gotuj zgodnie z instrukcjami podanymi w opakowaniu, aż będzie al dente (miękki, ale stawiający opór podczas gryzienia).
- Zachowaj 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu, a następnie odcedź i dodaj makaron do jeszcze ciepłego garnka.
- Wlej sos do garnka z makaronem i wymieszaj, żeby się połączył. Dodaj zarezerwowane 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu do blendera i miksuj przez około 30 sekund, aby wydobyć sos, który jeszcze trzyma się boków, a następnie wlej go do sosu.
- Spróbuj i dopasuj przyprawy, jeśli to konieczne. Podawaj natychmiast.
Resztki przechowuj w lodówce, szczelnie przykryte, do 4 dni. Podczas odgrzewania dodaj kilka łyżek wody, aby wygładzić sos.