Składniki:
- Makaron tasiemka
- 1,5 kg świeżych, dojrzałych pomidorów
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 średnia cebula
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- bazylia, tymianek
- sól, pieprz, chili
- parmezan
Jak zrobić Pappa Col Pomodoro?

Podsmaż na oliwie pokrojoną w piórka cebulę i rozgnieciony czosnek przez kilka minut, do zeszklenia. Ponacinaj pomidory, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Następnie pokrój na ćwiartki i usuń twarde części. Do bulionu, dorzuć pomidory i pozwól im spędzić w swoim towarzystwie około 20 min na średnim ogniu. Do miłosnego eliksiru potrzebujemy jeszcze sekretny składnik, gałązkę pomidorów! Wrzuć ją do kotła i zostaw, niech zasili wywar swoja siłą smaku i aromatu – na końcu możesz ją wyłowić. Po kwadransie dodaj zioła, przyprawy, cebulę i czosnek. Wymieszaj wszystkie składniki i zmiksuj blenderem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wisienka na torcie w postaci startego parmezanu dopełni dzieła. Viva la pomodori!