Szarlotka przepis

Szarlotka przepis

Nasza domowa szarlotka z pewnością będzie najlepszym przepisem na szarlotkę, jaki do tej pory przygotowałeś. Na początek, możesz przygotować ten ciepły, przytulny, klasyczny deser w trzech prostych krokach. Podawaj tę łatwą szarlotkę i ciesz się najbardziej klasycznym deserem z rodziną i przyjaciółmi. Niezależnie od tego, czy upieczesz ją na święta, na przyjęcie czy jako specjalny weekendowy przysmak, ten ponadczasowy przepis z pewnością wywoła radość.

Szarlotka składniki

Oto proste składniki do wykonania tego najwyżej ocenianego przepisu na szarlotkę:

  • Jabłka: Ten przepis używa ośmiu małych jabłek.
  • Masło i mąka: Nadzienie zaczyna się od masła i mąki uniwersalnej gotowanej na pastę.
  • Cukry: Mieszanka białego i brązowego cukru tworzy idealny słodki smak z nutą ciepła.
  • Ciasto: Użyj kupionego w sklepie ciasta do pieczenia z podwójną skórką lub zrób własne w domu.
  • 8 małych jabłek lub według potrzeb
  • ½ szklanki niesolonego masła
  • 3 łyżki stołowe mąki uniwersalnej
  • ½ szklanki białego cukru
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki wody
  • 1 podwójne ciasto, rozmrożone

Jak zrobić szarlotkę

Przepis na szarlotkę

Oto bardzo krótki przegląd tego, czego możesz się spodziewać, gdy zrobisz tę staromodną szarlotkę w domu:

  1. Zrób nadzienie: Na kuchence zrób masę z mąki i masła. Dodaj cukier i wodę i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu, a następnie usuń z ognia.
  2. Zmontować ciasto: Wcisnąć jedną skórkę do formy do pieczenia. Na dolnej skórce ułóż pokrojone jabłka. Użyj górnej skórki do zrobienia kratki zgodnie z poniższym przepisem. Wylej mieszankę masła i cukru na kratkę.
  3. Upiec ciasto: Piec ciasto w nagrzanym piekarniku, aż jabłka będą miękkie, a skórka będzie złotobrązowa.

Jak długo piec szarlotkę

Będziesz piec ciasto w temperaturze 220 stopni C przez 15 minut, następnie zmniejszysz temperaturę do 180 stopni C i będziesz kontynuować pieczenie przez 35-45 minut. W sumie, ciasto będzie pieczone przez około godzinę, dając lub zabierając kilka minut. Będziesz wiedział, że ciasto jest gotowe, gdy jabłka będą miękkie, a skórka będzie miała piękny, złotobrązowy kolor.

Czy można zamrozić szarlotkę?

Tak! Ponieważ ta szarlotka nie zawiera kremu ani śmietany, będzie całkiem ładnie zamarzać. Zawiń ciasto w dwie warstwy folii plastikowej i jedną warstwę folii aluminiowej. Umieść ją w szczelnym pojemniku lub przykryj kolejną warstwą folii. Wyciśnij nadmiar powietrza i zamroź do trzech miesięcy.

Rekomendowane artykuły