Nie bez powodu to klasyczne włoskie spaghetti przetrwało próbę czasu. Zbudowane z zaledwie 4 głównych składników, z czosnkiem i oliwą z oliwek z dodatkiem chili, aglio e olio jest szybkie i łatwe.
Jeśli kiedykolwiek istniał makaron do spiżarni, to właśnie teraz. Skromny włoski przepis, aglio e olio, składa się przede wszystkim z czterech łatwo dostępnych składników: makaronu, oliwy z oliwek, czosnku i chili. Jest to danie, na którym można się oprzeć, gdy ktoś woła „nie ma jedzenia w domu!”.
Wtedy właśnie wkraczasz ty i robisz magię z tej zwycięskiej kombinacji – takiej, która jest czymś więcej niż sumą jej części.
Co to jest Aglio e Olio?
Aglio e olio oznacza dosłownie czosnek i oliwę z oliwek, czyli podstawowe składniki przepisu. To danie ma swoje korzenie we włoskim Neapolu, ale można je znaleźć na talerzach w całym kraju. Jest niezwykle smaczne i sycące dzięki wyraźnym, ale dobrze wyważonym smakom czosnku i chili.
Wskazówki dotyczące wyjątkowego Aglio e Olio
Ponieważ danie to ma tak niewiele składników, jego sukces zależy od szczegółów. Nie martw się, to nie jest skomplikowane. Musisz tylko pamiętać o kilku rzeczach, aby wykonać je dobrze.
- Posól obficie wodę na makaron. Dzięki temu każda nitka spaghetti będzie aromatyczna, jeszcze zanim dodasz do niej czosnek i chili. Ponadto woda z gotowania makaronu jest niezbędnym składnikiem sosu.
- Nie przyrumieniaj czosnku. Uważaj na temperaturę – chcesz, żeby czosnek rozkwitł smakiem bez brązowienia, które może sprawić, że będzie gorzki.
- Lekko niedogotuj spaghetti. Proces gotowania zakończysz w sosie, więc pamiętaj, żeby odcedzić makaron, gdy będzie już prawie gotowy. Powinien mieć wyraźny smak, ale nie powinien być chrupiący.
- Używaj dobrej oliwy z oliwek. Unikaj oliwy oznaczonej jako „lekka” lub „czysta”. Jedyną lekką rzeczą w tych odmianach jest ich smak i wartość odżywcza. Za każdym razem wybieraj oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia.
- Odśwież swoją szufladę z przyprawami. Jeśli czerwone płatki chile leżały w twojej spiżarni dłużej niż rok, prawdopodobnie zabrakło im smaku i ostrości. Płatki papryki nie są bardzo drogie, jeśli chodzi o przyprawy, więc to dobry moment, by je wymienić.
Proste warianty przepisów
Potraktuj ten przepis jako ramę, którą możesz rozbudowywać w zależności od nastroju. Możesz zwiększyć (lub zmniejszyć) ilość czosnku lub chili, poeksperymentować z różnymi rodzajami makaronu lub wypróbować któryś z proponowanych poniżej wariantów:
- Wyciśnij pół cytryny na spaghetti po dodaniu soli i parmezanu.
- Dodaj jeden (lub kilka) filetów anchois do oliwy z oliwek, kiedy dodajesz czosnek i chili. Grzbietem widelca rozgnieć drobną rybę na purée w trakcie podgrzewania.
- Dodaj kilka puszek posiekanych, odsączonych małży, gdy dodasz wodę z makaronu.
- Wrzuć dużą garść młodej rukoli, gdy spaghetti jest jeszcze gorące. Wymieszaj, aby zwiędła.
- Zanim położysz spaghetti na stole, ułóż na nim swoje ulubione krewetki.
- Podsmaż małe brokuły na oliwie z oliwek i dodaj do spaghetti.
- Pokrusz ugotowaną, posiekaną pancettę lub bekon na wierzchu wraz z pietruszką.
Jak przechowywać i podgrzewać
Spaghetti będzie nadal smaczne dzień lub dwa po przygotowaniu. Przechowuj je w lodówce w przykrytym pojemniku. Aby podgrzać, posmaruj patelnię oliwą z oliwek, dodaj spaghetti i łyżkę lub dwie wody. Obracaj spaghetti na patelni, aż będzie ciepłe. Dopraw do smaku i dodaj więcej parmezanu w razie potrzeby.
Składniki
- 1 łyżeczka soli koszernej, plus więcej do wody na makaron
- 1/2 kg spaghetti
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
- 4 duże ząbki czosnku, obrane i bardzo cienko pokrojone
- 1/2 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki
- 1/2 szklanki drobno startego parmezanu, plus więcej do podania na stół
- 2 łyżki drobno posiekanej włoskiej pietruszki (opcjonalnie)
Przepis na spaghetti Aglio e Olio

- Napełnij duży, ciężki garnek wodą i dodaj tyle soli, żeby smakowała jak morska (około 2 łyżki stołowe). Doprowadź do wrzenia.
- Dodaj spaghetti i gotuj do momentu, aż będzie nie do końca ugotowane. Chcesz, żeby było lekko niedogotowane. Wyciśnij z garnka 1 szklankę wody z makaronu, zanim odcedzisz spaghetti na durszlak.
- Wróć do garnka i ustaw go na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek i pozwól jej się rozgrzać na tyle, by delikatnie skwierczała, gdy dodasz do niej ząbek czosnku.
- Dodaj czosnek i czerwone płatki papryki. Sauté, stale mieszając, aż czosnek stanie się lekko złoty (ale nie pozwól mu zbrązowieć), czyli około 2 minut.
- Dodaj do garnka 1 szklankę wody z gotowania makaronu i dostosuj ogień tak, aby płyn się gotował. Dodaj makaron i gotuj, regularnie mieszając szczypcami. Ogień powinien być na tyle duży, żebyś słyszał skwierczenie płynu.
- Po kilku minutach, gdy makaron wchłonie prawie cały płyn, zdejmij garnek z ognia. Dodaj 1 łyżeczkę soli i parmezan, a następnie dobrze wymieszaj. Spróbuj i dodaj więcej soli, jeśli to konieczne.
- Przełóż do miski do serwowania (lub podawaj w garnku) i posyp pietruszką, jeśli używasz.
- Podawaj natychmiast z większą ilością parmezanu do podania przy stole.