Chcesz urozmaicić swój repertuar sals? Salsa z pomidorów i awokado to prosty, ale efektowny zamiennik lub dodatek do typowych dipów do chipsów.
Jeśli chcesz urozmaicić swój repertuar sals, ta pyszna salsa z pomidorów i awokado jest prostym, ale efektownym zamiennikiem – lub dodatkiem – do typowych dipów do chipsów.
Pieczone pomidory dodają wyjątkowego pikantnego smaku do kremowej bazy z awokado, a ostry smak jalapeños i papryki serrano nadaje tej salsie wyśmienity smak.
Jak zrobić salsę z pomidorów i awokado?
Podobnie jak tradycyjne guacamole, salsa pomidorowa z awokado bazuje na świeżym awokado, kolendrze, czosnku, cebuli i limonce, ale nabiera pikantnego charakteru, kiedy dodaje się do niej pieczone pomidory, paprykę serrano i jalapenos. W tej salsie nie używa się oleju ani śmietany, więc jest wegańska, bez nabiału i bezglutenowa.
Chociaż ta salsa może wydawać się skomplikowana, wszystko robi się w kilku prostych krokach. Aby uzyskać charakterystyczny, pieczony smak, paprykę można podsmażyć na grillu, w brojlerze lub na kuchence, a następnie wrzucić do robota kuchennego z resztą mieszanki i zmiksować na pikantną salsę z awokado, która jest tak chropowata lub gładka, jak tylko chcesz.
Jak wybrać dojrzałe awokado
Sercem tej pikantnej salsy jest świeże awokado, chłodny i kremowy owoc. Aby uzyskać najbardziej żywy i aromatyczny dip, musisz sięgnąć po idealnie dojrzałe awokado.
Szukaj awokado o ciemnozielonej, wyboistej skórce, z łatwą do usunięcia szypułką, które w dotyku jest miękkie, ale nie miękkie. Staraj się unikać awokado jasnozielonych lub mocno poobijanych, ponieważ mogą one mieć wewnątrz zbyt dojrzałe lub przejrzałe niespodzianki.
Wskazówki dotyczące przygotowania salsy z pomidorów i awokado
- Istnieje kilka sposobów przyrządzania pomidorów i papryki, ale pieczenie nadaje im więcej smaku. Piecz je na otwartym ogniu na zewnątrz na grillu lub wewnątrz na kuchence gazowej. Możesz je przyrumienić pod brojlerem, przypiec na patelni lub zwęglić palnikiem kuchennym.
- Podczas obróbki świeżych papryczek jalapeno i serrano używaj jednorazowych rękawiczek, aby chronić skórę przed olejkami.
- Jeśli wolisz bardziej rozdrobnioną salsę, przetrzyj paprykę, a następnie ręcznie pokrój resztę warzyw w kostkę i połącz.
Proste zamiany i substytucje salsy
- Aby uzyskać ostry smak tomatillo bez przypraw, możesz pominąć w przepisie papryki serrano i jalapeño.
- Aby uzyskać łagodniejszy smak, zachowaj papryki serrano i jalapeño, ale pamiętaj, żeby po upieczeniu usunąć z nich nasiona i żebra.
- Aby uzyskać ostrzejszą salsę, możesz pominąć etap prażenia papryki, co pozwoli uzyskać bardziej intensywny smak.
- Jeśli nie możesz znaleźć świeżych pomidorów lub papryczek serrano, sprawdź w dziale międzynarodowym w swoim sklepie, czy nie ma ich w puszce lub słoiku. Odsącz je przed zmiksowaniem i zachowaj płyn, aby w razie potrzeby dostosować konsystencję i ostrość salsy.
- Dodaj do mieszanki odrobinę kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego, aby ostudzić smak lub stworzyć bardziej kremowy dip.
- Wypróbuj różne tekstury i smaki, wrzucając do mieszanki garść pokrojonych w kostkę pomidorów, mango lub ananasów.
Pikantne sposoby podawania salsy z awokado Tomatillo
Ta żywa, zielona salsa jest idealnym dipem do warzyw i chipsów oraz wspaniałym dodatkiem do wszystkich rodzajów dań kuchni meksykańskiej, ale można nią również doprawić wszystkie rodzaje potraw, od śniadania do kolacji i wszystko pomiędzy.
- Dodaj poranną porcję salsy do jajecznicy, warzywnej frittaty lub zielonej shakshuki.
- Rozsmaruj salsę na kawałku chleba, aby uzyskać smaczną grzankę z awokado.
- Podawaj ją jako sos do steków, grillowanego łososia, kurczaka, a nawet sushi.
Jak przechowywać resztki salsy
Aby uzyskać najlepsze smaki i konsystencję, podaj salsę z pomidorów i awokado, gdy jest świeża. Możesz jednak przygotować ją kilka godzin wcześniej w szczelnym pojemniku i przechowywać w lodówce do momentu podania.
Kwasowość pomidorów i limonki spowolni utlenianie, dzięki czemu awokado nie będzie tak szybko brązowe, ale resztki salsy powinny zostać wykorzystane w ciągu 3 dni.
Składniki
- 8 świeżych pomidorów, pozbawionych łupin, opłukanych
- 1 papryka serrano, pozbawiona łodygi, z pestkami i posiekana
- 1 papryczka jalapeño, pozbawiona łodygi, wydrążona i posiekana
- 1 ząbek czosnku, obrany
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól morska, do smaku
- Świeży mielony pieprz, do smaku
- 1/4 szklanki posiekanych liści kolendry
- 1 mała limonka, odciśnięta z soku
- 1/8 łyżeczki kminku
- 2 średnie dojrzałe awokado, odszypułkowane i obrane
- 1 średnia biała cebula, posiekana
Przepis na salsę z pomidorów i awkokado

- Pokrój pomidory na pół i ułóż je przeciętą stroną do dołu na wyłożonej folią blasze razem z papryką serrano, papryką jalapeño i czosnkiem. Skrop oliwą z oliwek i posyp solą morską.
- Piecz pomidory, paprykę serrano, paprykę jalapeño i czosnek, aż zaczną się zwęglać, czyli około 5 minut. Odwróć je i piecz na drugiej stronie, od czasu do czasu przewracając, aż całe sczernieją, a pomidory staną się ciemnozielone, czyli przez dodatkowe 5 minut.
- Przełóż pomidory, paprykę serrano i jalapeño do plastikowej torby, zamknij i pozostaw na parze przez około 10 minut. Gdy skórki się rozluźnią, delikatnie je obierz i wyrzuć. Aby uzyskać łagodniejszą salsę, usuń również żebra i nasiona z wnętrza papryki.
- Dodaj do blendera lub robota kuchennego ostudzone pieczone pomidory, paprykę, czosnek, kolendrę, sok z limonki, kminek, sól i czarny pieprz do smaku. Zmiksuj kilka razy, aby połączyć składniki. W razie potrzeby zeskrob boki blendera szpatułką.
- Dodaj awokado i surową cebulę, a następnie zmiksuj na gładką masę. Spróbuj i dopraw do smaku dodatkową solą i pieprzem, jeśli trzeba.
- Podawaj salsę natychmiast lub przełóż do szczelnego pojemnika i przechowuj w lodówce do 3 dni.