Ryba z makaronem? Oczywiście! Ryby są niezbędnym elementem diety człowieka ze względu na ich wartości odżywcze. Dorsz, główny składnik naszego dania, jest bogaty w pełnowartościowe białko, co czyni go dobrym zamiennikiem dla mięs czerwonych i drobiu. Ciekawostką jest, że jedząc 100 g dorsza, pokrywamy blisko połowę naszego dziennego zapotrzebowania na selen i białko! Nie trzeba więcej argumentów, aby (regularnie) jeść ryby. Spróbuj naszego sycącego przepisu na dorsza, który jest otulony wstążkami makaronu pappardelle i w towarzystwie śmietany, która podbija podniebienia naszych gości.
Składniki
- 200 g makaronu
- 2 małe lub jeden duży filet z dorsza (ok. 750 g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- świeża pietruszka
- 1 szklanka śmietany 18%
Jak zrobić rybę z makaronem?
Przygotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Pokrój cebulę w drobną kostkę i smaż ją na maśle przez 3 minuty. Podziel rybę na kawałki średniej wielkości i dodaj do cebuli, smażąc, aż ryba będzie miękka (około 5-7 minut), przewracając ją od czasu do czasu na patelni. Następnie dodaj do śmietany przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dopraw solą i pieprzem. Wlej mieszankę na patelnię i mieszaj aż do zagotowania. Przesyp ugotowany al dente i odsączony z wody makaron na patelnię i wymieszaj wszystko, aby sos dokładnie połączył się z makaronem. Na końcu posyp danie świeżo siekaną natką pietruszki. Ryba z makaronem jest gotowa. Smacznego!