Ryba z makaronem

Ryba z makaronem

Ryba z makaronem? Oczywiście! Ryby są niezbędnym elementem diety człowieka ze względu na ich wartości odżywcze. Dorsz, główny składnik naszego dania, jest bogaty w pełnowartościowe białko, co czyni go dobrym zamiennikiem dla mięs czerwonych i drobiu. Ciekawostką jest, że jedząc 100 g dorsza, pokrywamy blisko połowę naszego dziennego zapotrzebowania na selen i białko! Nie trzeba więcej argumentów, aby (regularnie) jeść ryby. Spróbuj naszego sycącego przepisu na dorsza, który jest otulony wstążkami makaronu pappardelle i w towarzystwie śmietany, która podbija podniebienia naszych gości.

Składniki

  • 200 g makaronu
  • 2 małe lub jeden duży filet z dorsza (ok. 750 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • świeża pietruszka
  • 1 szklanka śmietany 18%

Jak zrobić rybę z makaronem?

Przygotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Pokrój cebulę w drobną kostkę i smaż ją na maśle przez 3 minuty. Podziel rybę na kawałki średniej wielkości i dodaj do cebuli, smażąc, aż ryba będzie miękka (około 5-7 minut), przewracając ją od czasu do czasu na patelni. Następnie dodaj do śmietany przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dopraw solą i pieprzem. Wlej mieszankę na patelnię i mieszaj aż do zagotowania. Przesyp ugotowany al dente i odsączony z wody makaron na patelnię i wymieszaj wszystko, aby sos dokładnie połączył się z makaronem. Na końcu posyp danie świeżo siekaną natką pietruszki. Ryba z makaronem jest gotowa. Smacznego!

Rekomendowane artykuły