Długie wybrzeże Pacyfiku w Chile sprawia, że jest to istny raj dla fanów owoców morza. Chilijczycy wykorzystują swoje bogactwo oceanu na niezliczone sposoby. Jednym z ulubionych dań Chilijczyków jest caldillo de congrío, prosty gulasz rybacki przyrządzany z czerwonego węgorza, znanego jako congrío colorado. Congrio może być trudny do znalezienia poza granicami Chile, ale możesz zastąpić go dowolną dobrą rybą o białym mięsie, aby uzyskać równie smaczne rezultaty.
Składniki
- Oliwa z oliwek – 2 do 3 łyżek stołowych
- Cebula, cienko pokrojona – 1
- Czosnek, mielony – 3 do 4 ząbków
- Papryka – 1 łyżka stołowa
- Pomidory, wypestkowane i posiekane – 2 filiżanki
- Białe wino – 1 filiżanka
- Bogaty bulion rybny – 4 filiżanki
- Pietruszka, drobno posiekana – 2 łyżki stołowe
- Liść laurowy – 1
- Sól i pieprz – do smaku
- Filety z białej ryby lub węgorza, pocięte na kawałki – pół kilograma
- Ciężka śmietana – 1/2 szklanki
- Kolendra, posiekana – 1/2 pęczka
Przepis na rosół z węgorza

Podgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć aż stanie się półprzezroczysta, około 3 do 4 minut. Dodać czosnek i paprykę i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.
Dodać pomidory i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 4 lub 5 minut, aby pomidory nieco się zmniejszyły. Dodać wino i gotować przez kolejną minutę lub tak.
Wlać wywar rybny i dodać pietruszkę, liść laurowy, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień do średniego poziomu i gotować na wolnym ogniu przez 15 do 20 minut.
Dodać rybę lub węgorza i gotować, aż ryba będzie ugotowana, około 5 do 8 minut.
Wymieszać śmietanę i doprawić solą i pieprzem. Podawać w miseczkach, udekorowanych częścią posiekanej kolendry i kilkoma szczyptami salsy de ají lub innego ostrego sosu paprykowego.