Przepis na szparagi

Przepis na szparagi

Jednym z najszybszych i najłatwiejszych sposobów na przygotowanie świeżych szparagów jest po prostu blanszowanie ich przez kilka minut i dodanie do nich świeżo startego parmezanu, oliwy z oliwek i skórki z cytryny.

Jednym z najszybszych i najłatwiejszych sposobów na przygotowanie świeżych szparagów jest po prostu blanszowanie ich przez kilka minut i dodanie do nich świeżo startego parmezanu, oliwy z oliwek i skórki z cytryny.

Gotowanie ich tylko przez kilka minut gwarantuje, że szparagi będą ugotowane do końca, ale nadal będą chrupiące i żywo zielone. Szparagi powinny mieć delikatną chrupkość, nie powinny być mięsiste.

Odrobina skórki z cytryny pomaga rozjaśnić naturalny smak szparagów, a Parm i oliwa z oliwek? No cóż, oczywiście, sprawiają, że wszystko smakuje dobrze.

Jak wybrać najlepsze szparagi

Najlepsze szparagi są świeże. Aby stwierdzić, czy szparagi są świeże, należy szukać łodyg o intensywnym, głębokim zielonym kolorze, które stają się jaśniejsze w kierunku końca łodygi. Łodygi powinny być twarde w dotyku. Należy unikać łodyg, które są wiotkie lub suche i mają popękane końcówki. Końcówki szparagów powinny być szczelnie zamknięte, a łodygi jednolite, aby zapewnić równomierne gotowanie.

Porady dotyczące czyszczenia szparagów

Zawsze ważne jest, aby oczyścić świeże produkty przed ich przygotowaniem. Szparagi mogą mieć ziarno w końcówkach, więc pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, jest opłukanie ich pod zimną wodą. Następnie można przygotować szparagi do gotowania.

Usuń twardą końcówkę od reszty łodygi, odcinając ją lub zrywając. Jeśli używasz noża, odetnij kawałek od dołu, w zależności od tego, gdzie zieleń przechodzi w biel. Jeśli odłamujesz twardy koniec, zegnij grubszy koniec łodygi, aby zobaczyć, gdzie się naturalnie zatrzaskuje.

Możesz też odciąć około ćwierć cala z dolnej części łodygi i obrać cienką warstwę skórki z dolnej połowy łodygi za pomocą obieraczki do warzyw. Szparagi są teraz gotowe do przyrządzenia według Twojego przepisu.

Co to znaczy „Blanszowanie”?

Blanszowanie to technika gotowania, która polega na częściowym ugotowaniu żywności. Jest ona powszechnie stosowana w przypadku warzyw takich jak szparagi. Warzywa umieszcza się w garnku z wrzącą wodą na bardzo krótki czas, zazwyczaj poniżej 5 minut, a następnie zanurza się je w misce z wodą z lodem, aby szybko zatrzymać ich dalsze gotowanie. Blanszowanie sprawia, że zewnętrzna strona warzywa jest delikatna, podczas gdy wnętrze pozostaje dość chrupiące. Pozwala to również zachować jasny kolor.

Możesz blanszować szparagi, gdy chcesz je natychmiast podać, lub możesz je blanszować przed zamrożeniem. Większość świeżych warzyw korzysta z blanszowania przed zamrożeniem, ponieważ proces ten zatrzymuje enzymy, które w przeciwnym razie spowodowałyby utratę smaku, koloru i tekstury przez warzywo podczas zamrażania.

Składniki

  • 1 pęczek średnich szparagów (1 funt)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki świeżo startego parmezanu
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • Sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz

Przepis na szparagi

Szparagi przepis

Podgrzać wodę do blanszowania:
Napełnij średni rondel do połowy lekko osoloną wodą. Doprowadzić do wrzenia.

Przygotuj szparagi:
Przygotuj szparagi podczas podgrzewania wody. Dokładnie je opłucz. Oderwij twarde, białe spody i odrzuć.

Pokrój gałązki na 1- do 2-calowe części, krojąc szparagi pod lekkim skosem.

Zblanszować szparagi:
Dodaj szparagi do gotującej się wody i lekko zmniejsz ogień, aby utrzymać gotowość do gotowania. Parzyć szparagi przez dokładnie 2 minuty. Odcedzić gorącą wodę.

Wymieszać z oliwą z oliwek, parmezanem, skórką z cytryny:
Szparagi wrzucić z oliwą z oliwek, parmezanem i skórką z cytryny, gdy są jeszcze gorące.

Sól i pieprz do smaku. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Rekomendowane artykuły