Przepis na naleśniki

Przepis na naleśniki

Sprawdź, jak krok po kroku zrobić proste naleśniki. Najlepiej podawać je z cytryną i cukrem.

Składniki

  • 100g zwykłej mąki
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła, schłodzone
  • gałka masła, do smażenia

Przepis

Naleśniki

Mąkę przesiać do miski ze szczyptą soli i zrobić na środku dołek. W innej misce ubij jajka z cukrem, mlekiem i roztopionym masłem do połączenia, a następnie wlej do dołka. Za pomocą elektrycznej trzepaczki ręcznej (lub trzepaczki balonowej), ubij płyn do mąki, aż uzyskasz gładkie ciasto.

Aby ugotować naleśniki, podgrzej około łyżeczki masła na małej patelni, aż będzie gorąca i spieniona, idealna będzie patelnia o średnicy 16-18 cm. Dodaj 2-3 łyżki ciasta na każdy naleśnik, mieszając je na patelni w trakcie dodawania. W sumie z ciasta powinno powstać 10-12 naleśników.

Gotuj każdy naleśnik przez 1-1½ minuty, a następnie przewróć go na drugą stronę na ostatnią minutę. Gdy naleśniki będą gotowe, ułóż je między arkuszami nieprzywierającego papieru do pieczenia.

Rekomendowane artykuły