Dojrzały banan sprawia, że te łatwe ciasteczka owsiane są miękkie i puszyste. Dodaj chipsy czekoladowe i odrobinę cynamonu, aby uzyskać doskonały smakołyk z mlekiem, kawą, a nawet na śniadanie.
Ten przepis to mariaż ciasteczek owsianych i chlebka bananowego. Bierzemy wszystkie klasyczne smaki chlebka bananowego i zapiekamy je w miękkich ciasteczkach owsianych. Cynamon, orzechy włoskie i wiórki czekoladowe wzmacniają smak chlebka bananowego.
Jakiego owsa użyć?
Użyłam płatków owsianych, aby uzyskać teksturę ciasteczek owsianych. Możesz również użyć płatków owsianych błyskawicznych.
Trzymaj się jednak z dala od płatków owsianych błyskawicznych i stalowych. Płatki owsiane błyskawiczne sprawią, że Twoje ciasteczka będą miękkie i niezwykle delikatne, natomiast płatki stalowe sprawią, że po upieczeniu będą naprawdę suche.
Zacznij od super dojrzałych bananów
W tym przepisie najlepiej sprawdzają się przejrzałe banany, ponieważ ciasteczka powinny mieć silny bananowy smak. To najlepiej osiągnąć używając tych miękkich, zrumienionych i nakrapianych przejrzałych bananów.
Roztopione masło czy olej?
Wolę smak masła w tym ciastku, ponieważ chcemy uzyskać orzechowy smak chlebka bananowego. Jeśli czujesz się odważny, możesz również zrumienić masło. Mimo to, olej również sprawdzi się w tym przepisie, a konkretnie oliwa z oliwek, olej kokosowy lub olej słonecznikowy.
Zaszalej z dodatkami
Moim ulubionym dodatkiem do tych bananowych ciasteczek owsianych są orzechy włoskie i wiórki czekoladowe, ponieważ są to moje ulubione dodatki do pieczenia chleba bananowego. Możesz jednak wymienić dowolne dodatki, które lubisz.
- Suszone owoce: Mój ojciec woli rodzynki od wiórków czekoladowych i podobnie jak on, możesz dodać je lub jakiekolwiek inne suszone owoce, takie jak posiekane daktyle, suszona żurawina itp. do ciasta na ciasteczka.
- Orzechy: Podczas gdy orzechy włoskie są pyszną opcją, pekany lub jakiekolwiek inne orzechy działają dobrze w tym ciastku.
Kluczem jest tutaj pamiętanie o tym, jakie smaki preferujesz w swoim chlebku bananowym i dodanie tych samych smaków do ciasteczka. Dopóki trzymasz się 1 filiżanki dodatków w sumie, jesteś na bezpiecznym terytorium.
Aby ułatwić porcjowanie, użyj łyżki
Wolę używać małej gałki do lodów, aby porcjować ciasto na ciasteczka, dzięki temu wszystkie moje ciasteczka będą miały mniej więcej taką samą wagę. Oznacza to, że upieką się równomiernie i uzyskają okrągły kształt. Jednakże, możesz również zrobić porcje poprzez upuszczenie ciasta ze zwykłej łyżki (aby uzyskać bardziej schludne ciasteczka, zroluj je w kulki pomiędzy dłońmi).
Chłodzenie lub zamrażanie ciasta, aby upiec je później.
Kiedy ciasto zostanie wymieszane, możesz je wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykryć folią i umieścić w lodówce na okres do 2 dni.
Możesz również przełożyć porcjowane ciasto do torebki z zamkiem błyskawicznym i zamrozić do 1 miesiąca. Kiedy będziesz gotowy do pieczenia, pozwól ciasteczkom rozmrozić się na blasze wyłożonej pergaminem i piecz zgodnie z instrukcją.
Składniki
- 1 filiżanka (135g) uniwersalnej mąki
- 1/2 filiżanki (78g) płatków owsianych lub płatków szybkich
- 1 łyżka stołowa (15g) skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki soli
- 1 mały przejrzały banan (wystarczy, aby około 1/4 filiżanki puree)
- 1/2 szklanki (117g) niesolonego masła, roztopionego
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 filiżanki (100g) brązowego cukru, mocno zapakowanego
- 1/4 filiżanki (55g) cukru granulowanego
- 1/2 filiżanki (75g) orzechów włoskich, posiekanych
- 1/2 filiżanki (75g) wiórków czekoladowych
Jak zrobić owsiane ciasteczka bananowe

Rozgrzać piekarnik:
Rozgrzej piekarnik do 180°C i ustaw stojak na środku. Wyłóż dwie blachy do pieczenia papierem pergaminowym i odstaw na bok.
Wymieszać suche składniki:
W małej misce wymieszaj razem mąkę, płatki owsiane, skrobię kukurydzianą, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
Utrzyj banana, następnie dodaj masło, cukry i jajko:
W średniej misce mash przejrzały banan aż to jest puree. Chcesz około 1/4 filiżanki.
Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Dodaj brązowy i biały cukier do mieszanki bananowej i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj jajko i wanilię i wymieszaj do połączenia.
Wykończyć ciasto:
Dodać suchą mieszankę do mokrych składników i złożyć razem. Dodaj orzechy włoskie i wiórki czekoladowe i wymieszaj, aż dobrze się połączą.
Twoje ciasto może być luźne lub mokre. Często zależy to od marki i rodzaju płatków owsianych, których używasz. Jeśli ciasto jest mokre, pozwól mu odpocząć przez 20-30 minut, aby owies mógł wchłonąć część wilgoci. Jeśli nadal jest zbyt luźne, aby je nabierać, dodaj jeszcze kilka łyżek mąki.
Nakładać i piec:
Używając małej gałki do lodów lub łyżki, nabierz ciasto (około 2 łyżki na jedno ciasteczko) na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, umieszczając je w odległości 2 cali od siebie, ponieważ podczas pieczenia trochę się rozejdą.
Piecz ciasteczka przez 10-12 minut. Lubię piec jedną blachę z 6-8 ciasteczkami na raz w partiach na środkowej półce piekarnika. Jeśli pieczesz dwie blachy na raz, obróć blachy z góry na dół i z tyłu na przód w połowie drogi.
Ciasteczka są gotowe, kiedy się rozłożą, są złotobrązowe, suche w dotyku na górze i chrupiące wokół krawędzi. Jeśli delikatnie naciśniesz jedno z nich, powinno być nadal miękkie, ale nie mokre. Ciastka twardnieją w miarę stygnięcia.