Makaron ze świeżej kukurydzy

Makaron ze świeżej kukurydzy

Słodka kukurydza jest w centrum uwagi w tym szybkim i łatwym przepisie. Przygotowany ze świeżej kukurydzy, śmietany, czosnku i parmezanu, ten prosty kremowy makaron z kukurydzą jest świetną propozycją na wieczór.

Kiedy nadchodzi lato, nie mogę się opędzić od świeżej kukurydzy. W weekendy rolnicy parkują swoje ciężarówki na poboczach dróg w moim rodzinnym mieście i ustawiają prowizoryczne tablice „kukurydza na sprzedaż”, sprzedając zebrane wczesnym rankiem kłosy. Słodka, soczysta, z satysfakcjonującym chrupaniem – słodkiej kukurydzy po prostu nie da się pobić.

Chociaż kukurydza na kolbie jest prawdopodobnie najczystszym sposobem delektowania się tym sezonowym warzywem, miło jest też zamienić ją w szybki i łatwy posiłek główny. W tym kremowym makaronie świeża kukurydza jest zawsze w centrum uwagi. Prosty sos z kukurydzy, śmietany, czosnku, szalotki i parmezanu powstaje bardzo szybko, a płatki czerwonej papryki dodają odrobinę ciepła, a świeża cytryna i pietruszka sprawiają, że wszystko jest jasne.

Kremowy makaron kukurydziany plasuje się gdzieś pomiędzy kukurydzą a makaronem z serem, ale jest lżejszy i bardziej satysfakcjonujący niż oba te dania. Gotowy w mniej niż 30 minut, jest doskonałym letnim daniem głównym. Podawaj go po prostu z letnią sałatką, warzywami lub grillowaną rybą, krewetkami lub kurczakiem, aby uzyskać pełnowartościowy posiłek.

Wskazówki dotyczące usuwania kukurydzy z kolby

Istnieje wiele sposobów na zdjęcie kukurydzy z kolby, ponieważ nowo uwolnione ziarna lubią się kręcić po kuchni i robić mały bałagan. Jeśli masz pod ręką patelnię, spróbuj włożyć spiczasty koniec kolby do środkowego otworu i przejechać nożem po bokach. Okrągła patelnia złapie większość ziaren.

Moja patelnia często jest poza zasięgiem, więc używam lżejszej metody. Umieszczam płytką miskę lub talerz w zlewie i trzymam kukurydzę za koniec łodygi, tak aby spiczasty koniec spoczywał prostopadle do talerza. Przesuwam nóż w dół ucha, odcinając ziarna i obracając ucho w trakcie pracy. W zlewie zmieści się cały bałagan, ale nie krępuj się przenieść na blat, jeśli będzie bardziej stabilny.

Niezależnie od wybranej metody, nie zapomnij przejechać grzbietem noża po całym uchu po odcięciu ziaren. W ten sposób uwolnisz soczyste wnętrze, najbardziej aromatyczną część kukurydzy, która również pomaga nadać sosowi kremową konsystencję.

Wybieranie kształtu makaronu

Do kremowego makaronu kukurydzianego najlepiej nadają się duże makarony rurki lub makarony o lekko skręconych kształtach, ponieważ skutecznie zatrzymują kukurydzę i sos, zapewniając smak w każdym kęsie. Lubię makarony o kształcie rurki, takie jak rigatoni, karbowane, takie jak farfalle (znane również jako bowties) lub muszelki (conchiglie). Dobrym wyborem są też orecchiette i penne.

Jeśli masz świeży lub domowy makaron, np. pappardelle, koniecznie go użyj. Możesz nawet użyć kremowego sosu kukurydzianego jako dodatku do serowych ravioli.

Wariacje na temat przepisów

  • Pikantne: Zwiększ ilość płatków czerwonej papryki do swojego smaku lub zamień je na kalabryjską pastę chili.
  • Bez alkoholu: Alkohol ulatnia się podczas gotowania, ale możesz go zastąpić bulionem warzywnym lub wodą, jeśli wolisz inne rozwiązanie.
  • Bekon: Dodaj ugotowany, pokruszony boczek na koniec, aby dodać mięsny dodatek i słoną nutę.
  • Mrożona lub puszkowana kukurydza: Ten przepis nie będzie tak dobry, ponieważ smak i konsystencja świeżej kukurydzy są nie do pobicia, ale możesz zamienić świeżą kukurydzę na mrożoną (nie trzeba jej najpierw rozmrażać) lub odsączoną kukurydzę z puszki.

Składniki

  • 1/4 kg makaronu, takiego jak rigatoni, farfalle lub conchiglie
  • 3 uszy świeżej słodkiej kukurydzy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża szalotka, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • 3/4 łyżeczki soli koszernej, plus więcej do wody na makaron i do smaku
  • 1/4 łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki lub do smaku
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
  • 1/4 szklanki świeżej pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny

Jak zrobić makaron

Przepis na Makaron ze świeżej kukurydzy
  • Doprowadź duży garnek wody do wrzenia na dużym ogniu i obficie posól. Dodaj makaron, wymieszaj i gotuj do momentu, aż stanie się al dente, zgodnie z instrukcjami podanymi w opakowaniu. Zachowaj filiżankę wody z makaronu tuż przed odcedzeniem.
  • Wyłuskaj kukurydzę, pozbywając się łusek i usuwając jak najwięcej jedwabiu.
  • Ustaw dużą, płytką miskę w zlewie. Chwyć obrany kłos kukurydzy za koniec łodygi i ustaw go w pozycji pionowej, tak aby stożkowaty koniec opierał się o dno miski. Użyj dużego noża, aby usunąć ziarna z kolby, pracując długimi pasami w kierunku dna miski.
  • Gdy wszystkie ziarna zostaną usunięte, przeciągnij grzbietem noża po całym uchu, wykonując ten sam ruch. Dzięki temu usuniesz kremowy sok pozostały na kolbie, który nadaje makaronowi mnóstwo smaku. Powtórz czynność z pozostałymi kolbami kukurydzy.
  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu. Gdy będzie gorąca, dodaj szalotkę i smaż do momentu, gdy stanie się półprzezroczysta, czyli przez 1 do 2 minut. Dodaj czosnek i smaż, aż stanie się aromatyczny, około 30 sekund.
  • Dodaj kukurydzę i jej soki, 1/2 łyżeczki soli i czerwone płatki papryki. Wymieszaj. Dodaj białe wino i gotuj na wolnym ogniu, aż większość z niego zniknie, czyli około 2 minut.
  • Dodaj śmietanę i gotuj na małym ogniu, zmniejszając ogień w miarę potrzeby. Gotuj, aż zgęstnieje, około 3 minut.
  • Dodaj parmezan do sosu po trochu, za każdym razem mieszając, aby się rozpuścił. Dodaj pietruszkę, zachowując małą garść do dekoracji. Dodaj sok z cytryny i wymieszaj do połączenia.
  • Dodaj do sosu odcedzony makaron i 1/3 szklanki pozostałej wody z makaronu. Zwiększ ogień do średniego i ciągle mieszaj, aż cały makaron zostanie pokryty sosem i będzie do niego przylegał. W razie potrzeby dodaj więcej wody z makaronu, mniej więcej po łyżce, i mieszaj, aż uzyskasz kremowy sos.
  • Dopraw makaron do smaku, dodając w razie potrzeby więcej soli i płatków czerwonej papryki. Nałóż łyżką na talerze lub do misek i posyp pozostałą pietruszką. Podawaj natychmiast.
  • Ten makaron najlepiej jeść na świeżo, ale resztki można przechowywać w szczelnym pojemniku do 3 dni. Odgrzej delikatnie w mikrofalówce lub na nieprzywierającej patelni, dodając odrobinę wody lub śmietany, aby rozrzedzić sos.

Rekomendowane artykuły