Kurczak parmezanem w 30 minut!

Kurczak z parmezanem

Zbyt zajęty, aby zrobić kurczaka w weekend? Pomyśl jeszcze raz! Ten niesamowicie łatwy i pyszny przepis na kurczaka z parmezanem z frytownicy jest tak prosty, a gotuje się w zaledwie kilka minut bez kłopotliwego smażenia. Klasyczny włoski obiad sprawia, że wszystko jest lepsze, a ten kurczak z parmezanem nie jest wyjątkiem! Podawaj te serowe, chrupiące kotlety z kurczaka z dowolnym daniem makaronowym na kolację.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka bez skóry, przepołowione poziomo (lub 4 kotlety)
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 łyżki czarnego pieprzu
  • 1/3 mąki uniwersalnej
  • 2 łyżki czosnku w proszku
  • 2 duże jajka, lekko ubite
  • 1/2 bułka tarta panko
  • 1/2 mielony parmezan, plus więcej do dekoracji
  • 1 łyżka włoskiej przyprawy
  • Nonstick spray do gotowania
  • 1 sos marinara
  • 4 plastry sera mozzarella
  • Świeża bazylia, do przybrania

Przepis

  • Kawałki kurczaka doprawić z obu stron solą i pieprzem. Odstawić na bok.
  • Wymieszaj mąkę i czosnek w proszku w jednej płytkiej misce. Dodaj jajka do drugiej płytkiej miski. W trzeciej płytkiej misce wymieszaj panko, parmezan i przyprawę włoską.
  • Pracując z jednym kawałkiem kurczaka na raz, obtocz go w mące, zanurz w jajku, a następnie obtocz w mieszance panko, dociskając w razie potrzeby. Powtarzaj czynność do momentu, aż wszystkie kawałki kurczaka będą panierowane. Spryskać panierowanego kurczaka sprayem do gotowania z każdej strony.
  • Umieść kawałki kurczaka w jednej warstwie w koszu frytownicy, zachowując około 1/2 cala odstępu między nimi. Gotuj we frytkownicy ustawionej na 190° przez 6 minut. Następnie odwróć i kontynuuj gotowanie przez kolejne 6 minut.
  • Otwórz koszyk frytownicy i nałóż łyżką około 2 łyżki marinary na każdy kawałek kurczaka. Na wierzchu każdego z nich połóż jeden plasterek mozzarelli. Wróć do frytkownicy i smaż, aż ser stanie się złoto-brązowy i bąbelkowy, około 3 minuty. Udekoruj świeżo posiekaną bazylią.

Rekomendowane artykuły