Zbyt zajęty, aby zrobić kurczaka w weekend? Pomyśl jeszcze raz! Ten niesamowicie łatwy i pyszny przepis na kurczaka z parmezanem z frytownicy jest tak prosty, a gotuje się w zaledwie kilka minut bez kłopotliwego smażenia. Klasyczny włoski obiad sprawia, że wszystko jest lepsze, a ten kurczak z parmezanem nie jest wyjątkiem! Podawaj te serowe, chrupiące kotlety z kurczaka z dowolnym daniem makaronowym na kolację.
Składniki
- 2 piersi z kurczaka bez skóry, przepołowione poziomo (lub 4 kotlety)
- 1 łyżka soli
- 1/2 łyżki czarnego pieprzu
- 1/3 mąki uniwersalnej
- 2 łyżki czosnku w proszku
- 2 duże jajka, lekko ubite
- 1/2 bułka tarta panko
- 1/2 mielony parmezan, plus więcej do dekoracji
- 1 łyżka włoskiej przyprawy
- Nonstick spray do gotowania
- 1 sos marinara
- 4 plastry sera mozzarella
- Świeża bazylia, do przybrania
Przepis
- Kawałki kurczaka doprawić z obu stron solą i pieprzem. Odstawić na bok.
- Wymieszaj mąkę i czosnek w proszku w jednej płytkiej misce. Dodaj jajka do drugiej płytkiej miski. W trzeciej płytkiej misce wymieszaj panko, parmezan i przyprawę włoską.
- Pracując z jednym kawałkiem kurczaka na raz, obtocz go w mące, zanurz w jajku, a następnie obtocz w mieszance panko, dociskając w razie potrzeby. Powtarzaj czynność do momentu, aż wszystkie kawałki kurczaka będą panierowane. Spryskać panierowanego kurczaka sprayem do gotowania z każdej strony.
- Umieść kawałki kurczaka w jednej warstwie w koszu frytownicy, zachowując około 1/2 cala odstępu między nimi. Gotuj we frytkownicy ustawionej na 190° przez 6 minut. Następnie odwróć i kontynuuj gotowanie przez kolejne 6 minut.
- Otwórz koszyk frytownicy i nałóż łyżką około 2 łyżki marinary na każdy kawałek kurczaka. Na wierzchu każdego z nich połóż jeden plasterek mozzarelli. Wróć do frytkownicy i smaż, aż ser stanie się złoto-brązowy i bąbelkowy, około 3 minuty. Udekoruj świeżo posiekaną bazylią.