Krewetki z miodem i czosnkiem

Przepis na krewetki

Te 20 minutowe miodowo-czosnkowe krewetki to ulubiony przepis czytelników. Jest bardzo szybki, bardzo prosty i zapewnia dobry smak. Podane z brązowym ryżem i warzywami lub z sałatką, to zdrowe danie z pewnością dołączy do Twojej regularnej rotacji obiadowej.

Szukacie super szybkiego, a zarazem smacznego obiadu w tym tygodniu? Mamy go właśnie dla Ciebie. Krewetki zawdzięczają wiele ze swojego smaku odważnej marynacie z miodu, sosu sojowego i czosnku, która jest muzyką dla każdego kubka smakowego. Aby uzyskać dodatkowy smak, dodajemy trochę mielonego świeżego imbiru, ale jest to całkowicie opcjonalne.

Miodowo-czosnkowe krewetki

  • Smak: Marynata jest naładowana smakiem, ale naszą ulubioną częścią tego dania są piękne karmelizowane kawałki miodu i czosnku przyklejone do patelni i krawędzi krewetek. Zeskrob to wszystko do podania, bo nie chcesz przegapić tych smakowitych kąsków.
  • Łatwość: Niezależnie od poziomu umiejętności, jest to bardzo łatwy przepis na obiad. Przygotuj marynatę, użyj połowy do marynowania krewetek, a następnie użyj reszty jako sos do gotowania krewetek. To wygodne, że marynata jest również sos – robimy to dla naszych przepisów na łososia z sezamem klonowym i łososia z miodem i czosnkiem również.
  • Czas: Krewetki zajmuje 5 minut do gotowania na kuchence, podczas gdy marynowanie trwa kolejne 15. Będziesz miał ten niewiarygodnie smaczny i prosty posiłek na swoim stole w około 20 minut.

Składniki

  • 1/3 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki sosu sojowego (zwykle używamy o obniżonej zawartości sodu)
  • 2 ząbki czosnku, zmielone (lub 1 łyżka zmielonego czosnku w słoiku)
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
  • 1/2 kg średnich niegotowanych krewetek, obrane i pozbawione skórek
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • opcjonalnie do dekoracji: posiekana zielona cebula

Jak zrobić krewetki

krewetki przepis
  • Ubij miód, sos sojowy, czosnek i imbir (jeśli używasz) razem w średniej misce. Połowę użyjesz do marynaty w kroku 2, a połowę do gotowania krewetek w kroku 3.
  • Umieść krewetki w dużym, zamykanym pojemniku lub zapiętej torbie. Zalej je 1/2 mieszanki marynaty/sosu, potrząśnij lub wymieszaj, a następnie pozostaw do zamarynowania w lodówce na 15 minut lub do 8-12 godzin. Przykryj i schowaj do lodówki resztę marynaty do kroku 3. (Wskazówka dotycząca oszczędności czasu: podczas gdy krewetki się marynują, my zazwyczaj gotujemy brokuły na parze i mikrofalujemy szybki brązowy ryż).
  • Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnio-wysokim ogniu. Umieść krewetki na patelni. (Wyrzucić zużytą marynatę.) Smażyć krewetki z jednej strony aż będą różowe, około 45 sekund, następnie odwrócić je na drugą stronę. Wlać pozostałą marynatę/sos i gotować wszystko, aż krewetki będą ugotowane, jeszcze około 1-2 minuty.
  • Podawaj krewetki z ugotowanym sosem z marynaty i dekoracją z zielonej cebulki. Sos jest doskonały z brązowym ryżem i gotowanymi na parze warzywami.

Rekomendowane artykuły