Te 20 minutowe miodowo-czosnkowe krewetki to ulubiony przepis czytelników. Jest bardzo szybki, bardzo prosty i zapewnia dobry smak. Podane z brązowym ryżem i warzywami lub z sałatką, to zdrowe danie z pewnością dołączy do Twojej regularnej rotacji obiadowej.
Szukacie super szybkiego, a zarazem smacznego obiadu w tym tygodniu? Mamy go właśnie dla Ciebie. Krewetki zawdzięczają wiele ze swojego smaku odważnej marynacie z miodu, sosu sojowego i czosnku, która jest muzyką dla każdego kubka smakowego. Aby uzyskać dodatkowy smak, dodajemy trochę mielonego świeżego imbiru, ale jest to całkowicie opcjonalne.
Miodowo-czosnkowe krewetki
- Smak: Marynata jest naładowana smakiem, ale naszą ulubioną częścią tego dania są piękne karmelizowane kawałki miodu i czosnku przyklejone do patelni i krawędzi krewetek. Zeskrob to wszystko do podania, bo nie chcesz przegapić tych smakowitych kąsków.
- Łatwość: Niezależnie od poziomu umiejętności, jest to bardzo łatwy przepis na obiad. Przygotuj marynatę, użyj połowy do marynowania krewetek, a następnie użyj reszty jako sos do gotowania krewetek. To wygodne, że marynata jest również sos – robimy to dla naszych przepisów na łososia z sezamem klonowym i łososia z miodem i czosnkiem również.
- Czas: Krewetki zajmuje 5 minut do gotowania na kuchence, podczas gdy marynowanie trwa kolejne 15. Będziesz miał ten niewiarygodnie smaczny i prosty posiłek na swoim stole w około 20 minut.
Składniki
- 1/3 szklanki miodu
- 1/4 szklanki sosu sojowego (zwykle używamy o obniżonej zawartości sodu)
- 2 ząbki czosnku, zmielone (lub 1 łyżka zmielonego czosnku w słoiku)
- opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru
- 1/2 kg średnich niegotowanych krewetek, obrane i pozbawione skórek
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- opcjonalnie do dekoracji: posiekana zielona cebula
Jak zrobić krewetki

- Ubij miód, sos sojowy, czosnek i imbir (jeśli używasz) razem w średniej misce. Połowę użyjesz do marynaty w kroku 2, a połowę do gotowania krewetek w kroku 3.
- Umieść krewetki w dużym, zamykanym pojemniku lub zapiętej torbie. Zalej je 1/2 mieszanki marynaty/sosu, potrząśnij lub wymieszaj, a następnie pozostaw do zamarynowania w lodówce na 15 minut lub do 8-12 godzin. Przykryj i schowaj do lodówki resztę marynaty do kroku 3. (Wskazówka dotycząca oszczędności czasu: podczas gdy krewetki się marynują, my zazwyczaj gotujemy brokuły na parze i mikrofalujemy szybki brązowy ryż).
- Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnio-wysokim ogniu. Umieść krewetki na patelni. (Wyrzucić zużytą marynatę.) Smażyć krewetki z jednej strony aż będą różowe, około 45 sekund, następnie odwrócić je na drugą stronę. Wlać pozostałą marynatę/sos i gotować wszystko, aż krewetki będą ugotowane, jeszcze około 1-2 minuty.
- Podawaj krewetki z ugotowanym sosem z marynaty i dekoracją z zielonej cebulki. Sos jest doskonały z brązowym ryżem i gotowanymi na parze warzywami.