Kremowy sos czosnkowy wykorzystuje tylko 6 składników do łatwego przepisu na sos, który będziesz chciał wykorzystać do wszystkiego, od makaronu po pizzę! Ten pysznie kremowy sos z pieczonego czosnku jest tak aromatyczny i gotowy w mniej niż 20 minut.
Przepis na sos czosnkowy
Mój przepis na biały sos czosnkowy wykorzystuje tylko sześć składników: mąkę, masło, czosnek, parmezan, pietruszkę i pół na pół. Jest to kremowy sos z pieczonego czosnku, który ma idealną konsystencję do wszystkich rodzajów potraw. Po raz pierwszy wypróbowałam ten przepis na biały sos śmietankowy podany do pizzy i od tamtej pory jestem jego fanką.
Ten kremowy biały sos czosnkowy to spełnienie marzeń. Moja rodzina i ja uwielbiamy przepisy z sosem śmietanowym i wszystko co czosnkowe, a ten sos! To najlepsze z obu światów! Jest łatwy do zrobienia, uniwersalny i tak, tak aromatyczny.
Pokażę ci, jak zrobić biały sos do pizzy, który jest niesamowicie pyszny. Będziesz chciał dodać go do wszystkiego!
Sos czosnkowy składniki
- masło
- Czosnek mielony
- Mąka uniwersalna
- parmezan
- pietruszka
Jak zrobić sos czosnkowy

- Na dużej patelni roztopić masło na średnim ogniu, następnie dodać czosnek i smażyć przez 30 sekund lub do uzyskania aromatu. Ciągle mieszaj, aby czosnek się nie przypalił.
- Dodaj mąkę, mieszając, i gotuj przez około 1 minutę, aż lekko zbrązowieje. Często mieszaj. Stopniowo wbijaj pół na pół i dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, około 1-2 minut – mieszaj od czasu do czasu. Ubijamy powstałe grudki. Gotuj sos tylko do momentu, aż zgęstnieje. Gdy będzie gęsto pokrywać grzbiet łyżki, jest gotowy.
- Wymieszaj z parmezanem i pietruszką, a następnie zdejmij patelnię z ognia. Podawaj natychmiast, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Podawaj do potraw takich jak makaron, pizza, skrzydełka z kurczaka, wołowina i wiele innych!
Wskazówki dotyczące sosu białego czosnkowego
- Podczas gotowania często mieszaj. Nie chcesz, aby czosnek się przypalił lub aby sos stał się grudkowaty.
- Gotuj sos tylko do momentu, aż zgęstnieje. Gdy będzie gęsty i pokryje tył łyżki, jest gotowy.
- Podawaj natychmiast, aby uzyskać najlepsze rezultaty. Pod wpływem ciepła jeszcze bardziej zgęstnieje.