Co zrobić, gdy nie masz ochoty na zakupy, nie masz czasu na gotowanie, a mimo to chcesz zjeść smaczną kolację lub obiad, który zapewni Ci sytość? Wypróbowanie przepisu na kotlety jajeczne może być rozwiązaniem!
Jest super prosty w wykonaniu i jedyne co musisz mieć w lodówce to jajka, cebula i bułka tarta. Spójrzmy prawdzie w oczy – to rzeczy, które zwykle mamy w domu, nawet gdy nie ma już nic innego.
Trudno powiedzieć, czy chrupiące panierowane kotlety jajeczne to tradycyjna polska potrawa – myślę, że są one popularne na całym świecie. To danie było robione przez moją mamę i babcię w Polsce od dziecka, więc dla mnie smakuje jak dom.
To wegetariańskie polskie jedzenie, którego musisz spróbować przynajmniej raz w życiu. Pokochasz ją. Nie tylko świetnie smakuje, ale też jest tak szybkie do zrobienia!
Z czym podawać kotlety jajeczne?
Kotlety jajeczne najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniakami i surówką.
Jeśli chcesz je zjeść w polskim stylu, dodaj:
- kapusta kiszona
- ogórek kiszony
- buraczki (sałatka z buraków)
- Polska sałatka z jabłek i marchewki
- mizeria
- sałatka z kapusty pekińskiej
- każda inna sałatka
Jak przechowywać kotlety jajeczne?
Można je przechowywać w lodówce do 4 dni.
Kotlety jajeczne można również zamrozić. Przechowuj je w zamrażarce do 5 miesięcy.
Po rozmrożeniu ponownie usmaż je na oleju, aby były chrupiące. Jeśli użyjesz mikrofalówki lub piekarnika, będą miękkie.
Składniki na kotlety jajeczne
- 5 gotowanych jaj
- 1 surowe jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka masła
- olej, sól, pieprz
Jak zrobić kotlety jajeczne?

- Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na maśle, aż będzie miękka.
- Ugotowane jajka zetrzeć na tarce.
- Dodać surowe jajka, podsmażoną cebulę, sól i pieprz.
- Uformuj kotlety (z tej porcji powinieneś otrzymać około 5).
- Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej.
- Smaż kotlety na oleju, po około 4 minuty z każdej strony.
- Odkładaj je krótko na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.