Chrupiące Chlebowe Kotlety Jajeczne

Chrupiące Chlebowe Kotlety Jajeczne

Co zrobić, gdy nie masz ochoty na zakupy, nie masz czasu na gotowanie, a mimo to chcesz zjeść smaczną kolację lub obiad, który zapewni Ci sytość? Wypróbowanie przepisu na kotlety jajeczne może być rozwiązaniem!

Jest super prosty w wykonaniu i jedyne co musisz mieć w lodówce to jajka, cebula i bułka tarta. Spójrzmy prawdzie w oczy – to rzeczy, które zwykle mamy w domu, nawet gdy nie ma już nic innego.

Trudno powiedzieć, czy chrupiące panierowane kotlety jajeczne to tradycyjna polska potrawa – myślę, że są one popularne na całym świecie. To danie było robione przez moją mamę i babcię w Polsce od dziecka, więc dla mnie smakuje jak dom.

To wegetariańskie polskie jedzenie, którego musisz spróbować przynajmniej raz w życiu. Pokochasz ją. Nie tylko świetnie smakuje, ale też jest tak szybkie do zrobienia!

Z czym podawać kotlety jajeczne?

Kotlety jajeczne najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniakami i surówką.

Jeśli chcesz je zjeść w polskim stylu, dodaj:

  • kapusta kiszona
  • ogórek kiszony
  • buraczki (sałatka z buraków)
  • Polska sałatka z jabłek i marchewki
  • mizeria
  • sałatka z kapusty pekińskiej
  • każda inna sałatka

Jak przechowywać kotlety jajeczne?

Można je przechowywać w lodówce do 4 dni.

Kotlety jajeczne można również zamrozić. Przechowuj je w zamrażarce do 5 miesięcy.

Po rozmrożeniu ponownie usmaż je na oleju, aby były chrupiące. Jeśli użyjesz mikrofalówki lub piekarnika, będą miękkie.

Składniki na kotlety jajeczne

  • 5 gotowanych jaj
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka masła
  • olej, sól, pieprz

Jak zrobić kotlety jajeczne?

Kotlety jajeczne
  • Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na maśle, aż będzie miękka.
  • Ugotowane jajka zetrzeć na tarce.
  • Dodać surowe jajka, podsmażoną cebulę, sól i pieprz.
  • Uformuj kotlety (z tej porcji powinieneś otrzymać około 5).
  • Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej.
  • Smaż kotlety na oleju, po około 4 minuty z każdej strony.
  • Odkładaj je krótko na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Rekomendowane artykuły