Makaron carbonara to wykwintny, ale zaskakująco prosty przepis. Przygotowany z pancetty (lub bekonu) i dużej ilości parmezanu, zajmuje tylko 30 minut od początku do końca!
Spaghetti alla carbonara. Soczysty i cudownie rozkoszny, makaron carbonara zajmuje tyle samo czasu, co ugotowanie makaronu.
Składniki są proste – wystarczy spaghetti (lub inny długi makaron), a carbonarę robi się z pancetty lub bekonu, jajek, parmezanu, odrobiny oliwy z oliwek, soli i pieprzu.
Jedwabisty sos carbonara powstaje, gdy ubite jajka zostaną zmieszane z gorącym makaronem i odrobiną tłuszczu z pancetty lub boczku.
Czy wspomniałem już o rozkoszy? Tak, to nie jest przepis na codzienne gotowanie. Jest to przepis typu „jadłem jarmuż przez tydzień, a teraz chcę się rozerwać”.
Ale, do licha, jeśli masz zamiar się rozpieścić, to równie dobrze możesz to zrobić dobrze, robiąc makaron carbonara.
Sztuczka na dobrą carbonarę
Sposób na udaną carbonarę?
Szybkie mieszanie jajek z makaronem, który powinien być wystarczająco gorący, aby „ugotować” jajko i stworzyć sos, ale nie tak gorący, żeby się zsiadł.
Uzyskanie właściwego sosu carbonara może wymagać trochę praktyki, więc nie rozpaczaj, jeśli za pierwszym razem sos carbonara będzie trochę grudkowaty.
Niektórzy ludzie dodają do carbonary śmietanę. Nie jest to tradycyjne, ale możesz to zrobić, aby uzyskać jeszcze bardziej kremowy sos do makaronu. Osobiście uważam, że bez niej jest wystarczająco bogaty. Smacznego!
Czym tak naprawdę jest Carbonara?
Carbonara to jeden z czterech klasycznych rzymskich makaronów (pozostałe to cacio e pepe, amatriciana i gricia). Istnieje wiele teorii na temat jej prawdopodobnego pochodzenia, między innymi:
Została wymyślona przez włoskich carbonari (pracowników przemysłu węglowego), którzy przygotowywali to danie na swoich łopatach nad ogniem.
Nazwa odnosi się do mielonego czarnego pieprzu w potrawie, który przypomina drobiny węgla (carbone oznacza po włosku węgiel drzewny).
Było to połączenie tradycji amerykańskich żołnierzy przebywających we Włoszech podczas II wojny światowej i ich racji żywnościowych w postaci bekonu i jajek z lokalnymi daniami z makaronu.
To, co odróżnia carbonarę od innych dań z makaronu, to technika łączenia jajek, twardego sera, peklowanej wieprzowiny i czarnego pieprzu w bogaty, jedwabisty sos.
W tym przepisie użyto surowych jajek, które są delikatnie gotowane w gorącym sosie. Jeśli wolisz, możesz użyć jaj pasteryzowanych.
Wskazówki dotyczące przygotowania najlepszej carbonary
Piękno tej potrawy tkwi w jej prostocie, ale może wymagać trochę praktyki, żeby ją dobrze wykonać.
- Przygotuj się wcześniej: Ponieważ to danie powstaje tak szybko, a czas jest kluczowy, upewnij się, że wszystkie składniki i sprzęt są gotowe od samego początku.
- Temperowanie jajek: Szybka praca po odcedzeniu makaronu jest najważniejsza dla osiągnięcia sukcesu. Aby usprawnić pracę, miej ubitą jajecznicę w misce i szybko wlej kilka łyżek gorącej wody z gotowania makaronu, aby je zahartować. Dzięki temu będą mniej podatne na zsiadanie się po dodaniu ich do ugotowanego makaronu. Następnie wrzuć makaron z zahartowanymi jajkami do jeszcze ciepłego garnka, dzięki czemu mieszanka będzie wystarczająco ciepła, aby rozpuścić ser.
- Używaj sera wysokiej jakości: Odłóż shaker z serem topionym! W tym daniu najważniejsze jest użycie prawdziwego, wysokiej jakości parmezanu. Zaufaj nam, ten przepis jest tego wart. Jeśli masz zamiar sobie pobłażać, dlaczego nie zrobić tego dobrze?
Pancetta kontra boczek
Tradycyjnie carbonara jest przygotowywana z guanciale – wędliny o silnym smaku, pochodzącej ze środkowych Włoch i wytwarzanej z podgardla wieprzowego. Chociaż guanciale można znaleźć w niektórych sklepach specjalistycznych, to pancetta lub bekon są o wiele łatwiejsze do zdobycia. Pancetta i bekon są robione z brzucha wieprzowego, ale pancetta jest solona i suszona, a bekon jest wędzony. Zazwyczaj można ich używać zamiennie, ale oczywiście pancetta będzie miała słony smak, a bekon będzie wędzony.
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin lub niesolonego masła
- 1/4 kg pancetty lub grubo krojonego boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 do 2 ząbków czosnku, zmielonych, około 1 łyżeczki (opcjonalnie)
- 3 do 4 całych jaj
- 1 filiżanka startego parmezanu lub sera pecorino
- 1 funt spaghetti (lub bucatini albo fettuccine)
- Sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Przepis na Carbonarę

- Doprowadź do wrzenia duży garnek z osoloną wodą
- Podczas gdy woda będzie się gotować, podgrzej oliwę z oliwek lub masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj boczek lub pancettę i smaż powoli, aż stanie się chrupiąca.
- Dodaj czosnek (jeśli używasz) i smaż jeszcze minutę, następnie wyłącz ogień i przełóż pancettę i czosnek do dużej miski.
- W małej misce ubij jajka i dodaj połowę sera.
- Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj suchy makaron i gotuj, bez przykrycia, na wolnym ogniu.
- Kiedy makaron będzie al dente (nadal lekko twardy, nie mięsisty), użyj szczypiec, aby przenieść go do miski z boczkiem i czosnkiem. Pozwól, by był mokry. Zachowaj trochę wody z makaronu.
- Szybko przenieś makaron z garnka do miski, ponieważ chcesz, żeby był gorący. To właśnie ciepło makaronu podgrzeje jajka na tyle, by powstał kremowy sos.
- Wymieszaj wszystko do połączenia, pozwalając makaronowi ostygnąć na tyle, by nie powodował ścinania się jajek podczas mieszania. (To jest właśnie ta trudna część.)
- Dodaj ubite jajka z serem i jeszcze raz szybko wymieszaj, aby wszystko się połączyło. Dodaj sól do smaku. Dodaj trochę wody do makaronu, żeby go nie wysuszyć.
- Podawaj od razu z resztą parmezanu i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli chcesz, posyp odrobiną świeżej, posiekanej pietruszki.