Burrito przepis

Burrito przepis

To jest naprawdę najłatwiejszy przepis na burrito do wykonania w domu – i są one przyjazne dla zamrażarki! Trzymaj zapas w swojej kuchni i możesz zaspokoić swoje meksykańskie pragnienia w każdy wieczór tygodnia.

Kilka szybkich porad, które pomogą Ci w przygotowaniu Burrito

  • Jeśli chcesz mieć pewność, że są one przyjazne dla zamrażarki, pamiętaj, aby pominąć wszelkie wodniste nadzienia, takie jak pomidory, salsa czy sałata, które tylko spowodują, że tortilla będzie rozmokła.
  • Używam dużych „burrito size” 10-calowych tortilli z mąki (lubię markę Mission, ponieważ są bardzo miękkie i łatwe do złożenia bez rozdarcia). Ten przepis na burrito tworzy 6 BARDZO DUŻYCH burrito! Oznacza to, że moje dzieci (i często ja) mogą skończyć tylko około połowy burrito podczas danego posiłku. W rezultacie, zwykle piekę 3 burrito w 8-calowej kwadratowej patelni na jedną noc … i zachować pozostałe 3 w zamrażarce na inny posiłek. To dwie kolacje za 1 wysiłek!
    BONUS.
  • Jeśli wolisz mniejsze burritos, możesz dostosować ilość składników, których używasz. Na przykład, użyj mniej ryżu lub mniej sera, aby uzyskać lżejszą opcję.
  • Ten przepis ma być jedynie wskazówką. Możesz wybrać swoje ulubione składniki i użyć ich zamiast nich! Na przykład, wymień wołowinę i zastąp ją mielonym indykiem lub mielonym kurczakiem, jeśli takie są Twoje preferencje. Użyj brązowego ryżu zamiast białego. Pomiń ryż całkowicie. Użyj czarnej fasoli zamiast smażonej. Użyj domowej roboty przyprawy do taco zamiast paczki. Rozumiesz…
  • Nie zapomnij o dodatkach! Te burritos najlepiej podawać z awokado lub guacamole, salsą i kwaśną śmietaną do maczania, świeżymi pokrojonymi pomidorami, czerwoną cebulą itp. Nie wstydź się!

Składniki

  • 0,5 kg chudej mielonej wołowiny
  • 1 opakowanie mieszanki przyprawowej do taco
  • 1 ½ szklanki smażonej fasoli (lub 1 ½ szklanki odsączonej i opłukanej czarnej fasoli)
  • ¾ filiżanki ziarna kukurydzy
  • 3 filiżanki gotowanego ryżu
  • 6 dużych tortilli z mąki
  • 1 ½ szklanki rozdrobnionego sera cheddar

Opcjonalne dekoracje: drobno pokrojona czerwona cebula; sałata; pokrojony w kostkę pomidor lub salsa; kwaśna śmietana; świeża kolendra; awokado lub guacamole

Jak zrobić burrito

Przepis na burrito
  • Rozgrzej piekarnik do 180° C. Spryskaj naczynie do pieczenia sprayem do gotowania i odstaw na bok.
  • Ugotować wołowinę z mieszanką przyprawową do taco, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Aby przygotować 1 burrito: rozprowadzić ¼ szklanki fasoli na środku tortilli; nałożyć ½ szklanki ryżu, wołowinę, 2 łyżki kukurydzy i ¼ szklanki sera.
  • Złóż przeciwległe boki każdej tortilli, a następnie zwiń, w stylu burrito. Umieść, szwem do dołu, w przygotowanym naczyniu. Powtórzyć z pozostałymi składnikami, aby przygotować w sumie 6 burrito.
  • Przykryć folią i piec przez 25 minut (do czasu, aż się podgrzeje). Jeśli pieczesz burritos z lodówki, gdy są jeszcze zimne, podgrzanie ich zajmie około 30-35 minut.

Rekomendowane artykuły