Użyj tego domowego przepisu na sajgonki, aby zrobić własną wersję sajgonek, które znasz i kochasz z restauracji!
SOSY DO SAJGONEK
Preferowane sosy do maczania są różne dla klanów szanghajskich i kantońskich, jak również. Szanghajskie sajgonki są zawsze podawane z octem, ale miejsca typu dim sum podają je z dowolną przyprawą. Niektórzy lubią je z sosem śliwkowym, gorącym olejem, sosem czosnkowym chili, octem lub zwykłym sosem sojowym.
Myślę, że ten przepis na sajgonki smakuje dobrze bez żadnych przypraw.
Składniki
DLA WIEPRZOWINY I MARYNATY:
- 225g drobno rozdrobnionego schabu wieprzowego
- ¼ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka wina Shaoxing
- ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej
- ¼ łyżeczki białego pieprzu
ABY PRZYGOTOWAĆ NADZIENIE:
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku (zmielony)
- 10 suszonych grzybów shiitake (namoczone do miękkości i cienko pokrojone)
- 2 średnie marchewki (poszarpane, około 1 filiżanki)
- 1 filiżanka pędów bambusa (poszarpanych; preferowane są świeże, ale puszkowane też są w porządku)
- 1 mała kapusta napa (poszarpana, około 6 filiżanek)
- 1 łyżka stołowa wina Shaoxing
- 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- ½ łyżeczki soli (lub do smaku)
- biały pieprz (do smaku)
- 1/4 łyżeczki cukru
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (rozpuszczone w 2 łyżkach zimnej wody)
- 1 opakowanie ciasta na sajgonki – sajgonki
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (rozpuszczona w 1 łyżce wrzącej wody do uszczelnienia sajgonek)
- olej rzepakowy (lub olej arachidowy lub roślinny, do smażenia)
DO SOSU:
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki gorącej wody
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżka sosu sojowego
Jak zrobić sajgonki

- Wymieszaj schab ze składnikami marynaty i odstaw na około 30 minut. W tym czasie przygotować resztę składników. Pokrój wszystkie warzywa do mniej więcej tej samej wielkości. Chcesz, aby wszystko było tej samej wielkości, aby każdy składnik się połączył.
- Zrumień wieprzowinę na dużym ogniu w 2 łyżkach oleju, dodaj czosnek, grzyby i marchew. Smaż przez 30 sekund, a następnie dodaj pędy bambusa, kapustę i wino Shaoxing. Kontynuuj smażenie przez minutę. Dostosuj ciepło, aby gotować mieszankę, ponieważ kapusta napa uwolni dużo wilgoci.
- Wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy, sól, biały pieprz i cukier. W tym czasie, masz możliwość dodania 1/4 filiżanki zdekantowanej wody z moczenia suszonych grzybów. Wzmacnia ona smak grzybów, więc jest to wyłącznie zależne od Twoich osobistych preferencji. Być może będziesz musiał dłużej gotować nadzienie, aby zredukować dodatkowy płyn.
- Kontynuuj gotowanie nadzienia przez kolejne 3 minuty – aż kapusta napa będzie całkowicie zwiędła – i wymieszaj z papką ze skrobi kukurydzianej, aby zagęścić. Jak dużo zawiesiny dodajesz zależy od wilgotności nadzienia (to różni się jeśli kapusta miała więcej wilgoci lub jeśli dodałeś opcjonalną wodę z grzybów), ale nie powinno być żadnego stojącego płynu w ogóle.
- Przenieś nadzienie do dużej, płytkiej miski i pozwól mu ostygnąć. Umieść w lodówce do dalszego schłodzenia – co najmniej na godzinę. Najlepiej zacząć od zimnego nadzienia, aby łatwiej było je zawijać. Kluczem do zawijania sajgonek jest upewnienie się, że są ciasne, ale nie przesadzone. Najlepiej jest używać świeżych sajgonek, jeśli możesz, ponieważ zamrożenie sajgonek może spowodować, że ich skórka będzie nieco zbyt wilgotna.
- Połóż zawiniątko na płaskiej powierzchni tak, aby róg był skierowany w Twoją stronę. Użyj około dwóch łyżek mieszanki na każdą sajgonkę i nakładaj ją od rogu, który jest najbliżej ciebie. Zwiń go raz, a następnie, podobnie jak w przypadku burrito, złóż go po obu stronach. Kontynuuj zwijanie w kształt cygara. Palcami posmaruj odrobiną wody ze skrobi kukurydzianej róg zawiniątka, który jest najbardziej oddalony od ciebie, aby go uszczelnić.
- W przypadku, gdy zastanawiasz się, próbowaliśmy umyć jajko zamiast mieszanki skrobi kukurydzianej, aby uszczelnić sajgonki, ale mycie jajka „plami” sajgonki, więc najlepiej użyć mieszanki skrobi kukurydzianej.
- Umieść każdą rolkę na tacy. Z tego przepisu wychodzi około 18-20 sajgonek. Możesz również zamrozić te sajgonki na tacy przez noc i przenieść je do torby z zamkiem błyskawicznym, gdy będą całkowicie zamrożone do przyszłego użytku. Zazwyczaj smażymy kilka świeżych i zamrażamy resztę, chyba że organizujemy imprezę, w którym to przypadku, te idą jak gorące ciastka!
- Aby usmażyć sajgonki, napełnij olejem mały garnek (który wymaga mniejszej ilości oleju). Powoli podgrzewaj olej na średnim ogniu, aż osiągnie temperaturę 170 stopni. Delikatnie dodawaj sajgonki po kolei, smażąc małymi partiami. Ostrożnie obracaj je w oleju, aby smażyły się równomiernie, aż do uzyskania złotego koloru i przenieś je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
- Przygotuj sos do maczania, dodając wszystkie składniki do małego garnka. Wymieszaj i podgrzewaj, aż do momentu zagotowania i przelej do małej miseczki. Podawaj sajgonki na gorąco z sosem do maczania!